Amenajarea camerei unui bebeluș poate fi o dilemă, mai ales că mulți dintre viitorii părinți nu știu cu ce și de unde să înceapă. În plus, amenajarea camerei bebelușului reprezintă pentru cei mai mulți dintre părinți și un design ce-l pot folosi și mai târziu, până va merge copilul la școală – etapă de unde lucrurile se schimbă. Trecând peste partea cu tot ce ține de igienă – cameră aerisită, proaspăt văruită, cu cât mai multă lumină naturală, camera de bebeluș trebuie să fie utilă, cel puțin la început, și părinților.
GALERIE FOTO
Așadar, nu strică să aveți, pe lângă pătuțul copilului, lucrul cel mai sigur în începutul decorării camerei și un fotoliu cât mai comod pentru voi, mămici, atunci când alăptați sau îl supravegheați. Cine nu este de acord cu fotoliul, poate opta pentru un pat mai mic ce va fi folosit în viitor de copil sau de o canapea mică extensibilă. E bine să aveți și o comodă mai lată care, pentru început, poate fi utilizată ca masă de înfășat, iar apoi ca dulap de depozitare.
Nu amplasați mobilier în centrul camerei; un covoraș moale,pufos este de ajuns, aici fiind universul de joacă al copilului, spațiul unde poate împrăștia jucăriile.
Citește și: Dormitoare de lux
Culori calde pentru liniștea bebelușului
Camera bebelușului trebuie să fie una caldă, tocmai de aceea și culorile ce vor predomina trebuie să fie neutre, plăcute. Specialiștii în design recomandă griul cald, liniștitor, bejul, iar pentru mobilă și textile albul. Culorile acestea calde vor face și tranziția mai ușoară: când va mai crește, va fi mult mai ușor să îmbunătățiți designul încăperii: covorașe colorate, cu modele grafice, draperii cu imagini din desenele animate etc.
În plus, trebuie să știți că griul e foarte ușor de asortat: merge perfect cu un galben muștar. Sunt și medici ce atrag atenția și susțin că simțurile unui copilaș se dezvoltă mult mai ușor având în cameră elemente alb-negre, eventual cu dungi sau alte culori îndrăznețe. Tocmai de aceea, când va mai crește, dacă mobilierul l-ați ales de la început în culori neutre, adăugați un covoraș în culori îndrăznețe sau cu motive geometrice, ce-i va atrage atenția copilului.
Recomandare: 20+ Idei pentru decorarea camerei copiilor
Tavanul este iarăși elementul cu care copilașul va avea contact. Tocmai de aceea mici desene, delicate, discrete, ii vor atrage atenția.
Mai mult, știm cu toții că bebelușii se simt cel mai bine fiind legănați. Pentru a nu obosi, apelați la un balansoar suspendat, mai ales dacă spațiul din cameră vă permite. Un balansoar din metal, dar cu împletituri textile sau unul din ratan sunt indicate și din punct de vedere estetic. Merg perfect în combinație cu o încăpere în culori neutre.
Vezi și: Leagane pentru curtea din spate
Iluminat reglabil
Cel mai util pentru camera bebelușului este sistemul de iluminat reglabil. Vă permite să reglați lumina în funcție de necesități și de momentul zilei. Nu vă rezumați doar la iluminatul din tavan, care odată aprins va fi probabil prea puternic pentru copil, mai ales seara și noaptea. E bine să vă dotați camera cu lampadare, lămpi, sistem de iluminat de veghe pentru noapte.
O lampă suspendată în colțul unde alăptați, lateral de balansoar, e potrivită. La fel și un sistem de iluminat pe timp de noapte, fie că provine lampă mică de veghe, fie de la sticker ce emite lumină. Toate acestea sunt binevenite.
Iată și: Case in copac
Pătuț modern și confortabil
Nu mai vorbim de calitatea pătuțului pentru că mai toată mămicile știu că acestea se vând cu o saltea ce este mai moale, pe o parte și mai tare, pe cealaltă. În plus, pătuțul modern este cel a cărui saltea poate fi așezată în etape: mai sus, când copilul este bebeluș, mai jos când mai crește. Ideea e unde-l amplasăm pătuțul?
Pătuțul nu trebuie amplasat neapărat lângă perete. Poate sta foarte bine în centrul camerei, fiind un avantaj pentru bebe care observă elemente din mai toate părțile, fie în apropierea geamului. Pătuțului ii stă foarte bine lângă canapeaua/balansoarul unde va sta mama, stă perfect lângă dulapul cu jucării de pluș, moi sau în apropierea geamului, a balconului pentru cât mai multă lumină naturală. O perdea mică, transparentă sau albă va permite pătrunderea razelor de soare.
Vezi și: 7 idei inedite de amenajare a camerei copiilor. GALERIE FOTO
Tipuri de pătuțuri
În magazinele destinate bebelușilor, abundă de forme, mărimi și culori la pătuțurile destinate bebelușilor. Puteți găsi pătuț în formă de caleașcă,pătuț oval – foarte cool ce-i drept, pătuț balansoar, pătuț pliabil etc.
Accesorii pentru bebe
Pe lângă mobilierul pentru bebeluș, covorul sau perdelele, camera trebuie să fie accesorizată și cu jucării sau elemente de decor. O salteluță sau covoraș pufos, mic, amplasat în centrul camerei, viu colorat va fi atracția micuțului pentru o vreme. Interfon sau video monitorul sunt alte elemente utile pentru părinți, copilul putând fi auzit zi și noapte, dar și văzut. De asemenea, nu uitați de fotografiile micuțului.
Recomandare: 12 paturi suspendate din tavan
Ideea e ca, în amenajarea camerei bebelușului, să mergeți puțin mai departe și elementele alese să fie utilizate, chiar și prin transformare, în unele adecvate și preșcolarului. Mobila modulară poate fi o soluție, putând fi folosită mai mult timp. În plus, într-un colț, nu uitați de un balansoar, fotoliu sau pat îngust pentru părinte, cel care-l va supraveghea pe micuț.
Proiectarea unei camere pentru bebeluși necesită stil și sa fie jucăușă. Vedeți cum acești designeri de interior au folosit combinația potrivită de culori și modele pentru a realiza camere elegante, chiar și pentru adulți.
sursa foto: http://pinterest.com