Bucătăriile mici, înguste sunt poate cea mai mare provocare când vine vorba de a le pune în evidență: a le dota, a le aduce un stil, dar și personalitate, a le oferi un farmec, dar mai ales utilitate. Pentru că o bucătărie este, în primul rând, utilă, iar asta implică mai mult mobilier de depozitare. Întâlnim mai rar bucătării mici la case, cele mai multe regăsindu-se în apartamentele de bloc.
GALERIE FOTO
Rămâne să vedem cum împărțim spațiul, cum îl dotăm cu cele necesare și, mai ales, cum îl facem, atractiv. Nu este nimic mai fermecător decât o bucătărie mica, dar realizarea unui design atât de elegant și funcțional poate fi dificil. În această colecție de fotografii, designerii arată cum totul, de la alegerile de culori la stilurile mobilei, poate spori un spațiu mic de gătit.
În primul rând, nu trebuie să intrați în panică. V-ați ales cu o bucătărie de mică dimensiune, dar cum soluții sunt pentru toate, veți reuși să ii oferiți farmecul și utilitatea dorită. O regulă esențială constă în trierea lucrurilor, a veselei, iar cele mai indicate corpuri în cazul unei bucătării minimaliste sunt sertarele pe verticală.
Recomandare: Bucatarii iluminate
Fiecare spațiu contează, dar, în același timp, trebuie gândită această depozitare pentru a nu da nici imaginea de prea încărcat. Intre blaturile corpurilor, a dulapurilor se pot amplasa sertare pe verticală, iar, ca și idee, condimentele, pliculețele cu mirodenii, pot fi amplasate în interiorul dulapului, agățate chiar de ușa acestuia…dar pe interior.
Blatul central însă nu trebuie deloc încărcat. Un blat cât mai liber, mai curat, nu va da doar impresia de aerisire, ci și de spațiu mai mare. Borcanele sunt o altă metodă practică de depozitare a alimentelor. Dacă au și dimensiuni diferite, cu atât mai bine din punct de vedere estetic.
Recomandare: Bucatarii Moderne in Stil American
Mod de amenajare:
Bucătărie pe colț
Este potrivită persoanelor singure sau care nu-și doresc o “insulă”. O bucătărie pe colț are la bază trei elemente: aragazul, chiuveta și frigiderul. În spațiul liber rămas mai intră o măsuță cu scaune.
Bucătărie pe balcon
Este o soluție adoptată de mulți oameni care se bucură de un balcon spațios. Fie veți opta pentru amenajarea întregii bucătării în balcon, fie doar parțial, amplasând o măsuță, scaune sau fotolii și un dulăpior.
Vezi și: 20 de bucătării în aer liber
Bucătării open space
Sunt moderne și îmbină distracția, comunicarea cu prepararea meselor. Bucătăria devine, astfel, multitasking. Ideal e ca decorațiunile, stilul dintre living și bucătărie, căci aceasta este deschiderea, să fie identice, asemănătoare. În astfel de cazuri, nu lipsește, normal, “insula”. Este un punct forte al celor două încăperi. Apoi, amenajarea bucătăriei open-space implică și o masă cu scaune. Ideală pentru o astfel de bucătărie este mobila în formă L.
Anul viitor – anul schimbărilor
Anul acesta, mobilierul pentru bucătării implică o nouă tendință. Se face trecerea de la mobilierul lucios la cel mat, unul care oferă mai multă căldură, eleganță, stil clasic. Se poartă culorile pământii, dar și cele mai îndrăznețe – roșu aprins, negru-mat, muștar etc.
Citește și: 40 Idei de bucatarii albastre si confortabile
Tipuri de bucătării:
Deși nu se bucură de un spațiu foarte mare, bucătăriile minimaliste pot fi adaptate stilurilor de tot felul.
Bucătăriile moderne se bazează pe linii drepte, simplitate, iar culorile sunt neutre.
Bucătăriile high-tech pot fi și micuțe, dar trebuie să respecte stilul ce le definesc: electrocasnice de ultimă generație, mobilier modern și culori cât mai tari. Deși in mod normal sunt bucătării mari, pentru bucătari, nu este exclus ca un împătimit al artei culinare să aibă parte și de o bucătărie minimalistă.
Vezi și: 35+ Insule de bucatarie, minunate si utile
Bucătării rustice
Predomină mobilierul din lemn natural, decorațiunile hand-made.
Bucătăriile clasice
Este o bucătărie unde predomină mobila din lemn sau MDF. De asemenea, predomină, culorile pastel, nuanțe calde.
Bucătării vintage
După cum ii spune și numele, vorbim de o bucătărie cu cât mai multe elemente cu aspect antic, polițe montate pe pereți, acestea luând locul dulapurilor.
Bucătăria albă
Poate fi opțiunea multora dintre noi, dar cum o amenajăm? In acest caz, este nevoie de comode/dulăpioare cu baza pe podea, cât mai simple, fără modele sau decorațiuni. Nu vor lipsi vitrinele suspendate, tot pentru buna organizare a spațiului.
Recomandare: 48 IDEI UNICE DE ILUMINAT PENTRU BUCATARII MODERNE
Lumină naturală , dar nu numai
Cea mai importantă lumină este cea naturală, dar este nevoie și de un artificiu. Puteți monta: sisteme de iluminat create special pentru blaturi, spoturi luminoase ce merg perfect amplasate in zona barului, lămpi suspendate deasupra mesei, în mod normal.
Bucătăriile moderne merg fie pe alb-negru, fie pe culori deschise în combinație cu unele tari. Niciodată nu vor da bine două culori tari. Regula se aplică atât în decorarea pereților, dar și-n ceea ce mobilierul, electrocasnicele sau obiectele decorative. Amenajarea bucătăriei moderne a preluat multe dintre elementele unor bucătării de chefi. Chiar dacă spațiul este cu mult inferior, gurmanzii și îndrăgostiții de arta culinară nu renunță așa ușor. De aici și tendința rafturilor metalice, preluate de la marile bucătării și duse in cele minimaliste.
Concluzie: În concluzie, pentru a ieși din anonimat, o bucătărie minimalistă trebuie să epateze cu ceva: fie cu o insulă aparte, deosebită, fie cu lămpi suspendate, ce pot fi găsite în magazinele de specialitate în diverse forme, mărimi, culori.
sursa foto: http://www.pinterest.com